27 miljoen mensen verbonden in grootste stamboom ooit

0
303

Onderzoekers van het Big Data Institute van de Universiteit van Oxford hebben de grootste stamboom ooit gemaakt, die meer dan 27 miljoen mensen – zowel levende als lang overleden – over de hele wereld verbindt. Dit is een belangrijke mijlpaal in het in kaart brengen van het geheel van menselijke genetische relaties, De stamboom helpt ons meer te weten te komen over waar en wanneer onze menselijke voorouders leefden – namelijk in Afrika – aldus de onderzoekers. Deze studie verscheen in science.

Het zou ook kunnen voorspellen wie mogelijk vatbaarder is voor ziekten zoals COVID-19. Men heeft in feite een enorme stamboom gebouwd, een genealogie voor de hele mensheid, die zo precies als we kunnen de geschiedenis modelleert die alle genetische variatie heeft gegenereerd die we tegenwoordig bij mensen vinden. “Deze genealogie stelt ons in staat om te zien hoe de genetische sequentie van elke persoon zich verhoudt tot elkaar, langs alle punten van het genoom.”

In termen van leken laat de uitgebreide boom, die zowel als onderzoeksrapport als als video verscheen, zien hoe mensen over de hele wereld met elkaar verbonden zijn, als een allesomvattende 23andMe.

Tot nu toe hadden genetische cartografen moeite met het bedenken van algoritmen om deze enorme hoeveelheden gegevens te verwerken. Door de nieuwe methode die in de studie wordt beschreven, kunnen onderzoekers echter gemakkelijk gegevens uit meerdere bronnen matchen en miljoenen genetische sequenties opnemen.

“In wezen reconstrueren we de genomen van onze voorouders en gebruiken ze om een uitgebreid netwerk van relaties te vormen. Men kan dan inschatten waar en wanneer deze voorouders leefden. De kracht van onze aanpak is dat het zeer weinig aannames doet over de onderliggende gegevens, en ook zowel moderne als oude DNA-monsters kan omvatten.”

In het bijzonder mixte en matchte de studie gegevens van zowel moderne als oude menselijke genomen uit acht verschillende databases, verspreid over een totaal van 3.609 individuele genoomsequenties van 215 populaties over de hele wereld. De oude genomen varieerden in leeftijd van 1.000 tot meer dan 100.000, terwijl “het resulterende netwerk bijna 27 miljoen voorouders bevatte.”

Volgens de studie voorspelden de algoritmen “waar gemeenschappelijke voorouders aanwezig moeten zijn in de evolutionaire bomen om de patronen van genetische variatie te verklaren.”

De kaart gebruikte ook locatiegegevens, waardoor wetenschappers konden schatten waar de gemeenschappelijke voorouders hadden geleefd, en omvatte baanbrekende evolutionaire gebeurtenissen zoals onze migratie uit Afrika, volgens de studie. De vroegste voorouders op de kaart zijn een uitgestorven mensensoort die dateert van vóór Homo sapiens. Ze leefden een miljoen jaar geleden in een regio die naar schatting het moderne Soedan is. 

Hoewel onmiskenbaar indrukwekkend, is de ongekende stamboom slechts het begin voor de volgende generatie DNA-sequencing”. De genoomwetenschappers werken momenteel aan het nog uitgebreider maken van de blauwdruk door “genetische gegevens te blijven opnemen zodra deze beschikbaar komen.” Hun uiteindelijke doel: een allesomvattende kaart maken van hoe iedereen over de hele wereld met elkaar verbonden is.

“Naarmate de kwaliteit van genoomsequenties van moderne en oude DNA-monsters verbetert, zullen de stambomen nog nauwkeuriger worden en zullen we uiteindelijk in staat zijn om een enkele, uniforme kaart te genereren die de descendentie verklaart van alle menselijke genetische variatie die we vandaag zien.

De afstammingskaart is niet alleen van toepassing op mensen.
“Hoewel mensen de focus van deze studie zijn, is de methode geldig voor de meeste levende wezens, van orang-oetans tot bacteriën. Met andere woorden, het zou in de toekomst mogelijk zijn om letterlijk te kunnen vaststellen welke aap je oom was.

In een vergelijkbare,  studie uit 2020 analyseerden wetenschappers van het New York City Department of Health and Mental Hygiene het genetisch materiaal van het coronavirus om te proberen de oorsprong van toekomstige uitbraken te voorspellen.

https://nypost.com/2022/02/25/world-record-family-tree-links-27-million-people/
https://www.linkedin.com/in/anthony-wilder-wohns-59b6a686
Scientists Unveil ‘Unified Genealogy of Modern and Ancient Humans‘ (vice.com)