Geneanet (gevestigd in Frankrijk) heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: 5 miljoen foto’s van graven staan nu online. Veel van deze foto’s zijn gemaakt in Europa, hoewel een paar misschien uit Noord-Amerika komen.
De aanpak van Geneanet is vergelijkbaar met, maar verschilt van Find-a-Grave en andere. Bij Geneanet is er altijd ten minste één echte foto van een graf of monument in de database, dus geen gekopieerde lijsten, aankondigingen van begrafenissen of blanco vermeldingen. Niemand “bezit” een graf bij Geneanet; grafstenen kunnen door iedereen worden geïndexeerd, niet alleen de fotograaf (hoewel je als fotograaf natuurlijk je eigen foto’s kunt indexeren). Het bedrijf ontmoedigt het fotograferen van recente graven, uit respect voor de overledene.
Geneanet heeft rijke collecties genealogische gegevens in Frankrijk en Europa. We zijn verheugd om mee te delen dat ons project “Save Our Graves” de top van 5 miljoen graven heeft bereikt!
Deze foto’s zijn vrij toegankelijk, evenals alle gegevens die door Geneanet-leden worden gedeeld. Ons “Save Our Graves”-project vereenvoudigt het uploaden en indexeren van graffoto’s, via een smartphone/tablet-app (iOS en Android) en een online indexeringstool. Het doel is simpel: bewaar de herinnering aan de overledenen door hun namen te indexeren met graffoto’s.
In veel Europese landen is de ruimte op het kerkhof beperkt (veel kerken zijn honderden jaren oud) en zijn grote begraafplaatsen niet alledaags. Eeuwigdurende grafhuur is uitzondering; de meeste percelen zijn voor een beperkte tijd verhuurd. Het komt vaak voor dat percelen die als verlaten worden beschouwd, worden opgegraven en beschikbaar worden gesteld voor de recent overledenen. Alle gevonden overblijfselen worden begraven in een ossuarium of pottenbakkersveld, een gemeenschappelijk graf. Dus wat is een verlaten plot? In Frankrijk beheren gemeentehuizen bijvoorbeeld de lijst met contactpersonen voor begraafplaatsen. Wanneer een huurovereenkomst afloopt op een graf van meer dan 30 jaar oud, wordt er een openbare kennisgeving getoond aan de poort van de begraafplaats, wordt een brief gestuurd naar de geregistreerde verhuurder en wordt het graf gemarkeerd met de mededeling “Lease verstreken, neem dan contact op met het gemeentehuis”. Bij geen reactie binnen 1 jaar (dit is net veranderd; het was voorheen 3 jaar), wordt het perceel geleegd voor iemand anders. “Save Our Graves” is een poging om graven te documenteren die zouden kunnen verdwijnen als nabestaanden zijn verhuisd en de begraafplaats enige tijd niet hebben bezocht. Natuurlijk is het handig om alle graven en monumenten te documenteren: het vinden van de begraafplaats van een voorouder opent nieuwe wegen voor onderzoek, en grafstenen bieden vaak essentiële aanwijzingen met data en andere familieleden! Toegang tot de fotocollectie via het menu “Zoeken”, “Begraafplaatsen en gedenktekens”:
Veel meer informatie, inclusief stapsgewijze instructies voor het doorzoeken van de database, is te vinden op: https://bit.ly/3xe1ywW.
Aanmelden
Welkom! Log in op je account
Je wachtwoord vergeten? hulp krijgen
Privacy
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden