Gens Nostra nummer 6 2022

0
131

Voor dit nummer hebben we twee hoofdartikelen geselecteerd die toevalligerwijze beide hun oorsprong vinden in Katwijk aan Zee. Het ene geslacht, Schilpzand, blijft aan land en trekt noordwaarts, het andere, Danielsz/Daenen, trekt voor de haringvangst naar zee en beland uiteindelijk in Rotterdam/Delfshaven. Eén oorsprong maar twee totaal verschillende families.

Petronella Elema neemt ons mee naar het diaconaat in Groningen, een zware last voor de middenklasse die niet geweigerd mocht worden. Een last waar weinig eer aan te behalen viel. Een stukje historie dat door de ervaringen van Jan Smeecks een persoonlijke inkleuring krijgt.

Bert Kamp neemt ons met ‘één of twee Margaretha’s von Elter’ mee naar de middeleeuwen en de valkuilen die daarbij kunnen optreden. Zijn speurtocht langs vele bronnen om de waarheid boven tafel te krijgen voert tot de conclusie verwoord in de subtitel ‘een zwager is niet altijd een beau-frère’. Het middelnederlandse en Duitse begrip zwager is veel ruimer dan alleen schoonbroer. De Franse vertaling met beau-frère is echter strikt schoonbroer met als gevolg dat de Franse vertaling van een in oorsprong Duitstalige akte leidt tot foutieve conclusies. Wat hij ook laat zien is dat de veelal buitenlandse bronnen gewoon vanachter je bureau thuis zijn te raadplegen of op te vragen.

Kasteel Autel-Bas, te Autel-Bas in de Belgische provincie
Luxemburg.

Verder is er weer een portret en verzorgt Theo Bunjes een heraldische bijdrage met gemeentewapens en -vlaggen. Helaas moeten wij ook een rectificatie op het vorige nummer melden (Kuijntjes) door een fout van de redactie. Het blijft mensenwerk.

Tot slot weer een een bijdrage van Antonia Veldhuis over Lijphart en VANALLES, dat dit keer over Indië en migratie gaat, boekrecensies en dit keer Nederlandse en familie- tijdschriften.

De redactie wenst u veel leesplezier.