Hulp aan Joodse onderduikers in Limburg: een gouden bladzijde met zwarte vlekken
Herman van Rens is schrijver van het boek Vervolgd in Limburg. Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit gaat over Hulp aan Joodse onderduikers in Limburg: het zijn gouden bladzijde met zwarte vlekken.
Het grote verhaal van de Holocaust, de fabrieksmatige vernietiging van de Joden en Sinti in de jaren van het Derde Rijk, is bekend. Ook in Limburg werden Joden en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en gedeporteerd naar Duitse concentratiekampen. De helft van de circa 1500 Limburgse Joden kon echter nog net op tijd in Limburg onderduiken, evenals een paar duizend Joodse onderduikers van elders. Zo ontstond de paradoxale situatie dat er aan het eind van de oorlog in Limburg meer Joden waren dan daarvoor.
Er zijn grote verschillen tussen gemeenten wat betreft het aantal overlevende Joden en Joden die een onderduikadres vonden. In Limburg waren hier en daar kleine gemeenschappen, bijvoorbeeld gereformeerde groepen in de mijnstreek en de katholieken in de Maasdorpen en Sevenum, die méér dan anderen gericht waren op hulp aan Joden. Uit die verschillen valt veel te leren over het gedrag van gewone mensen.