13e seizoen Verborgen Verleden

0
490

Inmiddels is het 13e seizoen van het bekende programma Verborgen Verleden van start gegaan.

Het tijdschrift Margriet heeft een artikel van 5 pagina’s gewijd aan genealogie n.a.v. deze programmareeks, getiteld: “Wie is mijn over- over- over- óver-grootoma?”


Het artikel staat in Margriet nr 15. Klik hier voor dit bericht. U kunt het tijdschrift bestellen via deze link

In het programma gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Het CBG doet voor hen het vooronderzoek en in het programma worden de meest opvallende en vooral verrassende dingen getoond. 

Na elke uitzending kunt u via de website van het CBG een korte terugblik zien plus veel extra informatie die niet in de uitzending te zien geweest is.

Het uitzendschema ziet er zo uit:
3 april 2020 Theo Maassen
10 april 2020 Annechien Steenhuizen
17 april 2020 Remy Bonjasky
24 april 2020 Jennifer Hoffman
1 mei 2020 Erik van Muiswinkel
8 mei 2020 Esther Verhoef
15 mei 2020 Ferry Mingelen
22 mei 2020 Dolf Jansen

Verborgen verleden is terug op televisie met een serie van acht nieuwe programma’s. Dit keer over de voorouders en de familiegeschiedenissen van Theo Maassen, Annechien Steenhuizen, Remy Bonjasky, Jennifer Hoffman, Erik van Muiswinkel, Esther Verhoef, Ferry Mingelen en Dolf Jansen. Wanneer zij voor hun zoektocht naar hun familieverleden met een koffer en een paspoort van huis vertrekken, weten ze nog niets of bijna niets over hun voorouders, maar vragen hebben ze genoeg. Het is altijd weer een grote verrassing waar de reis dan heen voert en welke antwoorden ze vinden.

3 april: Theo Maassen
Cabaretier Theo Maassen heeft twee grote vragen, die allebei met zijn opa’s te maken hebben.

Wie was de biologische vader van zijn moeder? Theo weet dat de man tegen wie hij ‘opa’ moest zeggen, zijn echte opa niet was. Wie was zijn biologische opa dan wel? Wat voor man was dat en hoe zag hij eruit? Lijkt Theo op hem?

Over zijn andere opa, de vader van zijn vader, wil Theo graag weten waar hij was toen hij na de Tweede Wereldoorlog een paar jaar van de aardbodem verdwenen leek te zijn, totdat hij zomaar weer opdook bij zijn gezin. Waar was opa al die tijd? Wat voerde hij uit?

Tenslotte wil Theo graag meer weten over de krankzinnigheid die in zijn familie schijnt voor te komen. Kan hij zijn eigen gedrag terugleiden naar een bijzondere voorouder?

10 april: Annechien Steenhuizen
NOS Journaal-presentatrice Annechien Steenhuizen heeft al vaak de vraag gekregen of ze Zuid-Europese of Aziatische roots heeft. Nu moet het antwoord op die vraag maar eens worden onthuld. Dat antwoord blijkt toch weer heel anders dan ze had verwacht.

Annechien stuit op wel meer onverwachte verhalen: een voorouder die rond 1800 prachtige landkaarten ging tekenen, een voormoeder die een Oranje bij haar in huis opnam en het verhaal van een heuse legeraanvoerder. Ze eindigt in een eeuwenoude kasteeltoren, waarvan de eerste steen door een verre voorouder is gelegd.

Kortom, Annechien ontdekt veel oud nieuws, of nieuw ouds.

17 april: Remy Bonjasky
Remy Bonjasky was drie maal wereldkampioen kickboksen. Hij heeft zijn lange sportcarrière nu afgesloten en traint jong talent in zijn eigen sportschool. Hij heeft nu ook tijd om eens uit te zoeken wie zijn voorouders waren, want dat wil hij zijn kinderen graag kunnen vertellen. Dat hij daarvoor naar Suriname moet, is logisch, want daar zijn zijn ouders geboren. Heel veel meer weet hij niet. Remy hoopt bevestiging te vinden van zijn afstamming van de marrons, de gevluchte slaafgemaakten die een eigen samenleving opbouwden in de binnenlanden van Suriname. Dat moeten in alle opzichten sterke mensen geweest zijn; daar wil hij bij horen. Maar hoort hij daar ook bij?

24 april: Jennifer Hoffman
Actrice en presentatrice Jennifer Hoffman, bekend van onder veel meer De luizenmoeder en Dokter Tinus, wil graag meer weten over haar opa, de vader van haar vader, en diens voorouders. Ze heeft die opa nooit gekend en komt er nu pas achter wat voor heldenrol hij als huisarts heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Ook zíjn vader was huisarts en ook hij voerde in zijn tijd een bijzondere strijd.

Jennifer graaft dieper in die Hoffman-kant van haar familie en komt terecht bij bestuurders in Noord-Brabant en bouwers van tramstellen en de eerste autocarrosserieën in het westen van het land. Haar zoektocht brengt haar ook nog naar het buitenland, maar wel een ander buitenland dan ze had gedacht.

1 mei: Erik van Muiswinkel
Cabaretier Erik van Muiswinkel is al bij voorbaat trots op zijn voorouders, want hij weet dat er belangrijke bestuurders, dominees en onderwijsmensen bij moeten zitten. Alleen ontbreken de details. Welke rol speelden zijn voorouders nou precies in de politiek en het landsbestuur? Wat hebben de dominees betekend voor hun kerk? Welke veranderingen hebben zijn onderwijsvoorouders weten door te voeren?

Erik reist stad en land af voor de antwoorden op deze vragen, die uiteindelijk allemaal beantwoord kunnen worden. Aan het eind van zijn reis is hij niet alleen dubbel zo trots op zijn voorouders, maar beseft hij ook dat hij met zulke voorouders nooit iets anders dan cabaretier had kunnen worden.

8 mei: Esther Verhoef
Schrijfster Esther Verhoef is geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch en woont en werkt daar nog steeds. Voor zover zij weet, hebben ook al haar voorouders in dezelfde schaduw van de Sint Jan geleefd. Ze zou het wel aardig vinden om familie buiten de Brabantse hoofdstad te vinden, maar die moet er natuurlijk wel geweest zijn.

Esther heeft bijna al haar overgrootouders persoonlijk nog gekend, wat heel bijzonder is. Aan één overgrootmoeder bewaart ze bijzonder warme herinneringen en over haar wil ze graag meer weten. Ze heeft een foto van deze vrouw waarop ze poseert op een motorfiets. In een leren jas en met een helm op. Zij moet echt een stoer mens zijn geweest. Is dat ook zo? En de vrouwen vóór haar?

15 mei: Ferry Mingelen
Het leven van parlementair journalist en politiek commentator Ferry Mingelen heeft zich zo ongeveer zijn hele leven in Den Haag afgespeeld. Ferry ontdekt dat hij niet de enige Mingelen is voor wie dat geldt: voor een voorvader van hem draaide ook alles al om politiek en journalistiek.

Een andere voorvader had de eer voor koninklijke hoogheden het diner te mogen verzorgen. Dat deed hij tot ieders grote tevredenheid maar het bekwam hem zelf helaas niet goed. Hoe ver de toppen en dalen van een mensenleven uit elkaar kunnen liggen, toont dit verhaal van Ferry’s voorvader aan.

Een andere familielijn lijkt wel van adel te zijn en stiekem hoopt Ferry dat dat ook zo is.

22 mei: Dolf Jansen
De moeder van cabaretier Dolf Jansen is in Ierland geboren en Dolf is vooral in die kant van de familie geïnteresseerd. Dolf is al jaren gek op Ierland en voelt zich verwant aan en geïnspireerd door Ierse dichters, zangers en verhalenvertellers. Nu is het aan hem om de verhalen te ontdekken en te vertellen van zijn Ierse voorouders. Dat van zijn opa bijvoorbeeld, van wie hij weet dat hij een eeuw geleden vocht tegen de Engelsen om de onafhankelijkheid van de Republiek Ierland te bewerkstelligen. Maar wat deed opa precies tijdens die vrijheidsstrijd en ten koste van wie of wat?

Voordat Dolf dat in Ierland gaat uitzoeken, ontdekt hij in Nederland ook nog een voorouder die hij niet graag had willen missen, een dichtende dominee, een cabaretier avant la lettre. Wel een heel andere cabaretier dan Dolf zelf.

Over Verborgen Verleden
Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are? en wordt geproduceerd door BlazHoffski onder eindredactie van de NTR. Ook wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.