Amstelland 2020 nr 2

0
227

Inhoud, Van de voorzitter, Ed Mensink over de gevolgen van de coronapandemie, Afdelingsactiviteiten, Gastsprekers in Buitenveldert, Gay Lee Oen De VOC in Amsterdam – Beeld & Beeldvorming, Artikelen en algemene berichten, Famillement 2020 uitgesteld tot juni 2021, 40-jarig jubileum Cor Draijer, Indische Genealogie, Harry Bovenkerk: Lezing Wim Deckers over Geneanet, Toptip: Het archief Alkmaar biedt gratis vele tijdschriften aan, Melanie Vulsma Kwartierstaat van Reinbert de Leeuw (1), Els Schnijder Een Afro-Atlantische gemeenschap in 17e  eeuws ASD, Berichten voor leden, Mutaties ledenbestand (bijgewerkt t/m 01-03-2020), Wilt u ook onze Afdeling Nieuwsbrief ontvangen?, Op de achterkant binnen, Afdelingsbestuur, Redactie, Colofon, Lid worden van de NGV

♦ 40-jarig jubileum Cor Draijer
Onlangs ontving Cor Draijer, inmiddels ruim  40 jaar lid van onze vereniging, een jubi leumoorkonde van bestuurslid Wil Furrer.  Een oorkonde die dit voor iedereen heugelijke feit nog eens in herinnering brengt.  Cor Draijers wieg staat 92 jaar  geleden in Zandvoort, hij groeit  op in Haarlem en woont sinds 1967 in Weesp. In de jaren  veertig gaat hij in dienst en  wordt naar Nederlands-Indië  gestuurd. Hij dient daar  anderhalf jaar bij een Regiment  Infanterie (RI).

♦ Indische Genealogie
 De Indische Genealogische Vereniging (IGV) heeft hard gewerkt aan het verzamelen en verwerken van IGV- publicaties en Indisch bronmateriaal. Resultaat zijn twee usb-sticks: IGV Publicaties en IGV  Bronnen. Deze twee dragers vormen een onmisbare aanvulling voor het onderzoek naar je Indische familie en bevatten  samen 34 GB aan informatie en 190.000 doorzoekbare  pagina’s. De IGV Publicaties usb-stick is een vernieuwing van de uitverkochte IGV-DVD en bevat onder meer alle IGV- publicaties uitgegeven t/m het jaar 2014. De nieuwere uitgaven dienen nog apart in de webshop te worden gekocht. De IGV Bronnen usb-stick bevat veel informatie waaronder  Indische Almanakken en Adresboeken die ooit op een DVD  uitgegeven werden, maar tegenwoordig niet meer verkrijgbaar  zijn. Daarnaast bevat de bronnenstick een enorme hoeveelheid aan extra gegevens. De inhoud van beide usb-sticks kan worden gevonden in de  productomschrijving van de usb-sticks in de IGV-webshop:  https://webshop.igv.nl/

♦ Harry Bovenkerk: Lezing Wim Deckers over Geneanet
Geneanet is een online platform om gratis uw stamboom te publiceren, informatie te delen en samen te werken. Deze eerste Europese genealogische website is in 1996 in Frankrijk opgericht.  Tegenwoordig werken in Parijs, waar ook de  servers staan, zo’n 30 mensen aan Geneanet. De 3  miljoen leden met hun 800.000 stambomen en 6  miljard namen van voorouders zijn over de hele  wereld verspreid, waarvan voor meer dan 70% in  Frankrijk. Dit is een zeer lezenswaardig verhaal.

♦Kwartierstaat van Reinbert de Leeuw (1)  M. Vulsma-Kappers  
Inleiding; verantwoording  De gegevens van de kwartieren 1, 2 en 3 zijn ontleend aan Wikipedia en WieWasWie. Die van de overige voorouders uitsluitend via de website wiewaswie.nl. Daar, waar scans  aanwezig waren, werden de gegevens uit de klappers gecontroleerd. De Friese DTB-gegevens kunnen helaas alleen via Familysearch geraadpleegd worden. Voor de  geïnteresseerden in de Friese kwartieren is er veel te vinden  in de notariële archieven via (dus) wiewaswie.nl.  
Generatie I  1.  Lambertus Reinier de Leeuw,  geb. Amsterdam 8-9-1938, overl. ald.  14-2-2020, dirigent, pianist,  componist, muziekpedagoog,  hoogleraar (te Leiden, 2004).
 Generatie II  2.  Cornelis Homme de Leeuw, geb.  Den Haag 26-2-1908, overl. Zeist 20- 7-1953 (toen woonachtig te Den Haag), (zenuw)arts  Psychiatrisch Neurologische Kliniek (Valerius),  psychiater, tr. Ouder-Amstel 14-6-1934 (gesch. ald. 5-3- 1952)  3.  Adriana Judina Aalbers, geb. Lopik 11-4-1908, overl.  Amsterdam 10-7-1957, psychiater     door Els Schnijder  Mark Ponte deed onderzoek naar de zwarte populatie van Amsterdam in de 17 e  eeuw. Aanleiding  hiervoor was onder meer de voorbereiding van de  tentoonstelling “Zwart in Rembrandts tijd” in het  Rembrandthuis die van 6 maart tot 31 mei 2020  zou worden gehouden.