DNA-Bestanden in de handen van enkele bedrijven. Dit geeft zorgen en leidt tot nep berichten

0
141

DNA-Bestanden in de handen van enkele bedrijven. Dit geeft zorgen en leidt tot nep berichten

Het is duidelijk dat in de VS grote zorg bestaat dat grote DNA-databanken in handen zijn van enkele giga bedrijven. Inderdaad hebben een groot aantal VS-giga-investeerders vrijwel alle DNA-banken in de handen doordat veel vroegere private ondernemingen zijn opgekocht. Een van de belangrijkste deals is onlangs de opkoop geweest van MyHeritage, een joods Israëlische onderneming. Deze is nu grotendeel in Amerikaanse handen gekomen. Deze clustering leidt tot zorg en geeft aanleiding tot nepberichten via internet die we hier willen bestrijden. Het laatste nep nieuws op facebook is dat de beleggingsbeheerder BlackRock 75% van het genealogiebedrijf Ancestry bezit en daarmee zou deze onderneming haast een monopolist zijn wat betreft DNA-databases. Gelukkig is dit nepnnieuws niet waar. Ancestry is eigendom van een ander investeringsbeheerbedrijf genaamd Blackstone. We kunnen zien waar de verwarring vandaan komt, Ancestry werd in 2020 gekocht door een ander, hoewel gelijknamig vermogensbeheerbedrijf, Blackstone genaamd. Door een deal verwierf Blackstone de FamilyHistory-website en DNA-testservice voor ongeveer $ 4,7 miljard, wat neerkomt op een belang van ongeveer 75% in dit bedrijf, Ondanks de overeenkomst tussen hun namen, zijn Blackstone en BlackRock twee afzonderlijke vermogensbeheerders.

Blackstone zegt dat het voor 915 miljard dollar aan activa beheert, waarmee het veel kleiner is dan BlackRock, dat met ongeveer 10 biljoen dollar aan activa de grootste vermogensbeheerder ter wereld is.

Wat zijn de zorgen over DNA? De omvang van BlackRock en het aantal bedrijven over de hele wereld waarin het heeft geïnvesteerd, hebben geleid tot de ontwikkeling van complottheorieën die suggereren dat het bedrijf een sinistere invloed uitoefent op mondiale aangelegenheden. Dit nepnieuws  van Facebook  suggereert ten onrechte dat de nieuwe eigenaren van Ancestry  BlackRock zijn en het lijkt dat deze onderneming monopolist is wat betref het mondiale bezit van de DNA-dateabestanden.

Het is waar dat een groot deel van de activiteiten van Ancestry bestaat uit het verzamelen en verwerken van DNA van leden van het publiek die meer willen weten over hun familiegeschiedenis. De website van het bedrijf beweert momenteel 20 miljoen mensen te hebben “in ’s werelds grootste DNA-netwerk.” Na de overname van het bedrijf door Blackstone ontstond er bezorgdheid over de vraag of de beleggingsonderneming toegang zou kunnen krijgen tot deze enorme DNA-database of deze zou kunnen verkopen aan andere bedrijven. Bovendien stelde men nadrukkelijk: “Blackstone heeft en zal geen toegang hebben tot gebruikers-DNA en stamboomgegevens, en we zullen deze gegevens niet delen met onze andere bedrijven. Bovendien stelt Ancestry met klem dat het “geen DNA-gegevens van klanten verkoopt of deelt met verzekeraars, werkgevers of externe marketeers.” In de privacyverklaring staat dat het bedrijf genetische informatie alleen met zijn onderzoek partners deelt als gebruikers ‘geïnformeerde toestemming’ geven.

Het is maar de vraag of deze verklaringen toekomstig fakenieuws zullen verhinderen. Het zou goed zijn wanneer de overheid enige invloed krijgt op het DNA-beheer van deze giga private DNA-databanken. Dat voorkomt veel gedoe.