De kerkelijke registers zijn – zeker vroeger – meestal opgetekend in het latijn. Tevens werden er diverse afkortingen gebruikt om langere woorden te vermijden.
In de Franse tijd (1793 tot 1806) werden alle akten opgeschreven in het Frans en er werd gebruik gemaakt van de Franse kalender met eigen maandnamen zoals nivose, brumaire, messidor en een eigen jaartelling die begon met het jaar 1; An XIII (het jaar dertien), de maand Prairial en dag 14 staat voor 03-06-1805.
Als hulp bij het lezen van deze akten staan hieronder een verzameling links naar websites die u helpen om wijs te worden uit de diverse vermeldingen in allerlei akten.
Homepage Dumont, Andre
http://home.planet.nl › woordenboek › alfa
Niet alleen Genealogie trefwoorden maar ook woorden uit gerechtelijke akten, schepenakten, rechtbankverslagen en oude woordenboeken etc.
Genealogisch woordenboek – Genealogie Online
Naslag » Genealogisch woordenboek. De verzameling van genealogische trefwoorden en begrippen voorkomend in Doop-, Trouw- en Begraafboeken en andere …
Genealogisch woordenboek – BHIC
Genealogisch woordenboek. Wijlen André Dumont uit Oss heeft een verzameling van woorden en begrippen met hun betekenis aangelegd die in allerlei …
Genealogie Woordenboek
Online genealogisch woordenboek, trefwoordenlijst, genealogie, afkortingen, dictionnaire.
En niet alleen Genealogische of stamboom gerelateerde trefwoorden maar ook woorden uit gerechtelijke akten, schepenakten, rechtbankverslagen en oude …
Het beste genealogie woordenboek – Yolanda Lippens
Niet alleen om je weg te vinden in de bronnen maar ook om feiten te interpreteren is dit genealogie woordenboek een ‘must know’ voor alle genealogen.
Dit zijn niet alleen woorden die met genealogie te maken hebben. Maar ook voorkomen in schepen- en gerechtelijke akten, rechtbankverslagen en oude woordenboeken …
Woordenboeken – Uit de oude Koektrommel
Woordenboeken. Latijn Genealogisch Middeleeuws-Nederlands en Nederduits Notarieel en rechterlijk. Divers Dialecten Medisch Atjèhsch Hebreeuws en Jiddisch
De betekenis van juridische afkortingen kunt u onder andere vinden op Legal en St-AB.
Bij het Centraal Bureau voor Genealogie is verkrijgbaar “Latijn bij genealogisch onderzoek” … Er worden veel afkortingen gebruikt, vaak aangeduid door een
Naast woorden voorkomend in DTB-registers (onder andere Latijn) en andere genealogische bronnen zijn er ook woorden uit onder andere gerechtelijke akten, …
Woordenboeken: Latijn, Middeleeuws, Genealogie, Notariële …
Woordenboeken: Latijn, Middeleeuws, Genealogie, Notariële, Rechterlijke en Medische termen. Woordenboeken Latijn Een Latijns woordenboek en de Nederlandse …
latijnswoordenboek.pdf – ackermans
LATIJNSE NAAM OF AFKORTING. BETEKENIS OF VERTALING. 84 pagina’s
Latijnse begrippen in doop- en trouwboeken
Latijnse begrippen. A acc., acatholicus niet katholiek. A.D. (Anno Domini) in het jaar des Heren adepta/tus verkrijgen ab hoc die vanaf deze dag.
Oude maandnamen in DTB boeken en hun betekenis | Yolanda Lippens (yory.nl)
Wat betekenen die oude maandnamen in de DTB boeken?
Mandnamen uit het landleven (hooimaand, etc); Sept. Okt Nov Dec als VIIber; VIberI; IXber; Xber.
De Franse kalendernamen zoals nivose; messidor; etc.
Franse republikeinse kalender … Links heb je de Republikeinse en rechts de Gregoriaanse kalender. Beide kalenders zijn instelbaar door op het nummer van …
Kalender omzetter – Genealogie Online
zet datums om tussen Gregoriaanse kalender, Juliaanse kalender, Franse republikeinse kalender, Joodse kalender.