Geneanet – hoe werkt dat?

0
2686

Geneanet is een online platform om gratis uw stamboom te publiceren, informatie te delen en samen te werken. Deze eerste Europese genealogische website is in 1996 in Frankrijk opgericht. Tegenwoordig werken in Parijs, waar ook de servers staan, zo’n 30 mensen aan Geneanet. De 3 miljoen leden met hun 800.000 stambomen en 6 miljard namen van voorouders zijn over de hele wereld verspreid, waarvan voor meer dan 70% in Frankrijk.

Omdat in het onderstaande veel over schermen en tabbladen geschreven is, is het voor de leesbaarheid makkelijk als u de website https://nl.geneanet.org/ opent.

Hoe maakt u een account aan?
1. Surf naar https://nl.geneanet.org/;
2. Aanmelden en gegevens invoeren. Tab “Stamboom” => “Grafische omgeving”, welkomsttekst, mogelijk foto toevoegen;
3. Eventueel geeft u zich op voor de nieuwsbrief;
4. Ook kunt u nu of later naar wens informatie van partnersites zoals FamilySearch invoeren;
5. Dat geldt ook voor het importeren van een GEDCOM-bestand van uw stamboom of -bomen via de tabbladen “Stamboom” => ”GEDCOM importeren / exporteren”.

Wat kan met Geneanet?
• U kunt meer beheerders van één bestand aanwijzen.
• In het scherm “Stamboom” => “Instellingen” => “Privacy” is de gewenste privacy in te stellen van personen jonger dan 100 jaar. U kunt kiezen uit:
1. Tijdgenoten half privé, alleen voor- en achternamen en verbintenissen worden getoond. Via het tabblad “Verborgen personen” zijn personen uit deze categorie ook volledig te verbergen;
2. Tijdgenoten privé, niets wordt getoond;
3. Alles openbaar.

• De bron van de stamboom is Sosa 1. Als u dat niet zelf wilt zijn, wijst u een (voor)ouder m/v daarvoor aan. Dat is dan de voor anderen zichtbare ‘startpersoon’ van de stamboom. Op dezelfde wijze kunt u uzelf onzichtbaar maken als eigenaar van de stamboom. Achter het tabblad “Stamboom” => “Uw stamboom” => “Boom” bevindt zich misschien wel het belangrijkste scherm!
• Neem eens, als u op een persoon in de stamboom ‘staat’ (dus met de muis hebt aangeklikt), een kijkje onder het tabje rechts bovenaan: “Bewerken” => “Persoon bewerken”. Er verschijnt dan een lijst met alle evenementen van die persoon. Daarin kunt u ook evenementen toevoegen met per gebeurtenis een bron. Als een gebeurtenis nog gecontroleerd moet worden, geeft u als bron bijvoorbeeld “Nog uit te zoeken” aan. Dat vergemakkelijkt later te onderscheiden wat u nog moet controleren of documenteren.

• Om kinderen te ontkoppelen gebruikt u het profiel van de geselecteerde persoon in de tab “Bewerken” => “Partnerschap bewerken”. Onderaan het profiel staan de geboekte kinderen die u kunt losmaken. Het ontkoppelde kind blijft wel in de database staan. U kunt daarna het kind onder de goede ouders hangen: na intoetsen van geboortedatum en naam van het kind, verschijnt de melding dat dit kind al bestaat, waarna u het aan de ouders kan koppelen.
• Overigens kunt u in het profiel van de geselecteerde persoon geheel onderaan links de link met de partner verwijderen.
• Enkele, ‘losse’, personen zijn in te brengen als kind of als partner in de tab ¨Bewerken¨.
• Geneanet accepteert de inbreng van genderneutrale huwelijken.
• Dubbel of meer ingebrachte personen zijn onder de tab “Bewerken” samen te voegen tot één persoon.
 • Mediabestanden zijn in “Boom” => “Bewerken” aan de database toe te voegen. Bij invoeren van meer media kunt u de ‘hoofdfoto’ aangeven. In een plaatje van meer personen kunt u een kadertje om iemand maken om de gegevens van die persoon te noteren. Omgekeerd beweegt u met de muis over een persoon die dan wordt omkaderd met de ingevoerde gegevens.
• Ook interessant is de mogelijkheid “Relatie toevoegen” onderaan de lijst, bijvoorbeeld voor “adoptief” of“erkennende”.

Uw profiel
In alle schermen staat bovenaan de groene balk met aan de rechterkant uw profiel met uw gebruikersnaam.

• In het scherm “Uw stamboom” vindt u een zoekmogelijkheid naar personen in uw database door het aangeven van een naam of Sosa-nummer en/of een voornaam. Als u met de muis over dit kleine schermpje beweegt, ziet u een klein menu.
• Nieuw is de optie “Lijst van alle personen van de stamboom” waarmee het profiel van een persoon verschijnt door op zijn of haar te naam in die lijst klikken.
• Ook handig is “Geavanceerde zoekopdracht” met daarin verschillende zoekmogelijkheden.
• Behalve in uw eigen stamboom kunt u in die van anderen zoeken. Met in “Zoek” => “Database doorzoeken” op te geven parameters wordt in alle bestanden van andere gebruikers gratis gezocht naar overeenkomsten. Met het Premium abonnement gebeurt dit automatisch. De lijst met zoekresultaten beperkt u door in de linker kolom uzelf als lid van Geneanet uit te sluiten om de resultaten uit uw eigen stamboom weg te filteren

In de lijst die verschijnt, betekent een balletje linksonder het stamboompje links van de naam dat de gevonden persoon een directe voorouder van de bronpersoon van die stamboom is. Klikt u op een gevonden naam, dan ziet u linksboven het getoonde profiel de naam van het account waarin u staat. Met de Tab “Boom” verschijnt de stamboom van dat account.