Update: Op 30 augustus 2021 kondigde Geneanet aan dat het zal worden overgenomen door Ancestry.com. Volgens de aankondiging zal Geneanet “een zelfstandige site blijven binnen Ancestry” en zullen Geneanet-gebruikers nu wel toegang hebben tot Ancestry.com databases.
Geneanet werd in 1996 opgericht als LPF – een Frans acroniem voor “lijst van achternamen van Frankrijk”- en is met ongeveer 4 miljoen leden verder gegroeid dan zijn strikt Franstalige wortels en beweert de grootste Europese genealogiewebsite te zijn. Het is de moeite waard om te zoeken naar onderzoekers met wortels overal in Europa, en vereist slechts een eenvoudige, gratis registratie om te beginnen met verkennen. Geneanet’s Premium-service, geprijsd op een zeer betaalbare $ 12,50 voor drie maanden.
In het kort hier enkele gegevens bij gebruik van Geneanet
Voor zowel gratis als betaalde bezoekers begint Geneanet met stambomen. U kunt uw eigen stamboom toevoegen vanaf de startpagina of onder het tabblad “Stamboom” dat uit het hoofdmenu leidt. Als het typen van uw stamboom te vervelend wordt, kunt u een GEDCOM-bestand uploaden vanuit uw andere genealogische software of vanaf een andere site waar u uw stamboom al hebt geplaatst. U kunt ook persoonlijke notities toevoegen en een archief maken om afbeeldingen en records op te slaan.
De eenvoudige zoekopdracht op de startpagina zal waarschijnlijk veel hits van de geüploade bomen van anderen opleveren. U kunt zoeken op achternaam en/of voornaam; Premium-gebruikers kunnen de naam van een echtgenoot toevoegen. Als u op “meer zoekcriteria” klikt, krijgt u een pagina met extra opties: geslacht, plaats en geboorte/huwelijk/overlijden jaarbereik. Hier kunnen Premium-gebruikers ook filteren op bezetting, namen van ouders en maximaal vijf plaatsen, en klikken om naamvarianten op te nemen. Ze kunnen ook wildcards proberen: ? voor één teken, * voor een willekeurig aantal letters.
U kunt resultaten sorteren op naam, jaar of relevantie (de standaardinstelling) met behulp van een vervolgkeuzelijst aan de linkerkant bovenop uw hits, of ervoor kiezen om 10 tot 50 resultaten tegelijk te bekijken met de vervolgkeuzelijst aan de rechterkant. Met de bovenstaande knop Voorkeuren kunt u uw zoekvoorkeuren, zoals naamvarianten en resultaten per pagina, kunt opslaan bij herhaald gebruik.
Een algemene zoekopdracht, vanaf de startpagina of de geavanceerde zoekpagina, bevat hits uit alle collecties van Geneanet. (Met selectievakjes kunt u filteren op collectie, zoals archieven, begraafplaatsen, kranten en wapenschilden.
Andere tools
U kunt ook het bovenste zoekmenu gebruiken om specifiek te zoeken in de Genealogiebibliotheek, met meer dan 3 miljard geïndexeerde personen. Criteria hier zijn vergelijkbaar met de algemene zoekopdracht, als een beetje beperkter: naam, echtgenoot (alleen Premium), trefwoord, plaats en jaarbereik. De bibliotheek omvat boeken, kranten, tijdschriften, wapenschilden en overlijdensberichten.
Onder deze indexen in het bovenste menu staat een enigszins overlappende zoekopdracht met het label ‘Collecties’. Naast de bronnen die in de bibliotheek en indexen worden doorzocht, omvatten de meer dan 4 miljoen bronnen hier notariële registers, militaire registers, belasting- en kiezerslijsten en tellingen. Franse records domineren deze extra bronnen, waarvan er veel geen Premium-abonnement vereisen. De bronnen die vervolgens in het hoofdmenu onder “Projecten” worden vermeld, zijn ook te vinden in deze andere zoekopdrachten, maar het kan nuttig zijn om hier in te zoomen om begraafplaatsen, heraldiek, oorlogsmonumenten en zelfs ansichtkaarten te verkennen. Deze “projecten” zijn gezamenlijke inspanningen van Geneanet-leden.
Onder het tabblad “Community” kunt u andere Geneanet-leden of iedereen met een e-mailadres uitnodigen om deel te nemen aan een lijst met contactpersonen. De link “Forums” brengt je naar een drukke online community die snel nieuwkomers helpt (met veel mede-Engelstalige gebruikers). Naast hulp bij zoekopdrachten en de site zelf, onderwerpen omvatten subforums over de hele wereld, beroepen, digitale fotografie, genetische genealogie, oorsprong van namen, emigratierecords, genealogiesoftware, heraldiek en oude foto’s. Ten slotte kunt u met ‘Collaborative Assistance’ vrijwillig archieven bij u in de buurt bezoeken of foto’s maken die door andere gebruikers zijn aangevraagd en dergelijke verzoeken indienen voor uw eigen onderzoek.
DNA nieuwste Tool
Het laatste tabblad in het bovenste menu, “DNA”, belicht geneanet’s nieuwste tool, waarin u DNA-gegevens van andere bedrijven kunt uploaden om te zoeken naar matches tussen deelnemende Geneanet-leden. Een link helemaal rechtsboven in Geneanet brengt u naar een partnersite, Geneastar , die gespecialiseerd is in de genealogieën van beroemdheden uit heden en verleden. Naast het zoeken naar de stambomen van meer dan 15.000 beroemde mensen, kunt u uw Geneanet-boom vergelijken met die van beroemdheden. Ben je familie van de protestantse hervormer Martin Luther, of misschien van seriemoordenaar.
Kortom Geneanet is zeker een programma dat veel mensen zal aanspreken vooral omdat nu ook bij dit programma gegevens in Ancestry kunnen worden benaderd. Hoewel deze provider voor iedereen interessant kan zijn vooral voor Europese bezoekers is het een must als men Franse voorouders in de familie hebt.
Aanmelden
Welkom! Log in op je account
Je wachtwoord vergeten? hulp krijgen
Privacy
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden