Hoe schrijven we over onze familie?

0
516

Academiscche proefschift Tanny Dobbelaar 2020 RUG Family History: Relatives, Roots and Databases

Wat betekenen familieleden voor je als je ze niet of nauwelijks heb gekend? Tanny bestudeerde voor haar proefschrift “Familiegeschiedenis: verwanten, wortels en databases”, meer dan 120 recente familiegeschiedenissen die hoofdzakelijk geschreven zijn voor familieleden van de desbetreffende familiehistoricus. Dobbelaar concludeert onder meer dat genealogische software een enorme invloed heeft op de manier waarop familiehistorici hun familiegeschiedenis beschrijven. Daarnaast stelt ze dat familie niet een vanzelfsprekend natuurlijk fenomeen is, maar het resultaat van invloedrijke associaties tussen biologische en genealogische opvattingen van familie.

Familiegeschiedenis kun je overal terugvinden. Geschreven familiegeschiedenissen zijn dus maar één mogelijke uiting van familiegeschiedenis. Dobbelaar onderzocht een verzameling hedendaagse familiegeschiedenissen die meer dan drie generaties
bestrijken en richtte zich daarbij op de vormgeving van de concepten van ‘ik’, ‘mijn verwanten’ en ‘familie’.
Ze analyseert in haar proefschrift de manier waarop familiehistorici nadenken over hun verhouding tot hun familie en hun familiegeschiedenis. Aan bod komen daarbij tijdlijnen, digitale invloeden, concepten van familie en de repertoires die familiehistorici gebruiken in hun teksten over hun familiegeschiedenis. De verweving van klassieke concepten en software-termen en de relatie tussen individuen en hun gedigitaliseerde geschiedenissen worden bestudeerd met concepten in het beschrijven van het verleden van hun naasten.

Dit is een geweldig proefschrift over genealogie dat de grondslagen van de genealogie analyseert. De pit van dit proefschrift is dat zij in het archief bij het CBG meer dan 120 hedendaagse genealogieën met familiegegevens opdook en deze heeft geanalyseerd op hoe de families worden beschreven. Het is helaas geschreven in het Engels. Hoewel ik hier en daar wel wat vragen heb beveel ik voor de gevorderde genealoog dit proefschrift zeer aan. Met name de beschrijving “achtergronden van onze genealogische instituties” vond ik persoonlijk lezenswaard. Ik heb dit proefschrift gedownload via de Universiteit.