Een Israëlisch online genealogisch platform is een samenwerking aangegaan met het Centraal Archief voor de Geschiedenis van het Joodse Volk (CAHJP) in Jeruzalem om voor het eerst online een verzameling emigratieverzoeken van Joden in Wenen, Oostenrijk, te publiceren die de nazi-vervolging voor de Tweede Wereldoorlog probeerden te ontvluchten II.
Wenen was destijds de thuisbasis van ongeveer 200.000 Joden. Na de annexatie van Oostenrijk door nazi-Duitsland in maart 1938 werden Joden die in Oostenrijk woonden gedwongen zich te registreren bij de emigratieafdeling van de Weense Israelitische Kultusgemeinde, de Joodse gemeentelijke organisatie van de stad in Wenen, om het land te verlaten.
Elk gezinshoofd moest een gedetailleerde vragenlijst invullen met persoonlijke informatie zoals de naam van de aanvrager, adres, geboortedatum, geboorteplaats, burgerlijke staat, nationaliteit, verblijfsstatus in Wenen en informatie over afhankelijke personen en ouders. In de vragenlijst werd ook gevraagd naar het beroep, de taalvaardigheid, de economische situatie en het maandinkomen van de aanvrager. De formulieren werden vaak ingediend met aanvullende documenten, waaronder brieven, beëdigde verklaringen, officiële papieren, correspondentie en handgeschreven notities.
De gedetailleerde archieven vormen volgens MyHeritage een van de meest onthullende collecties die er bestaan over het leven van de Oostenrijkse Joden uit de jaren 1938-39. De informatie in de documenten werd later door de nazi’s gebruikt om hen te helpen Joden uit Oostenrijk te verdrijven.
De emigratiepapieren zijn momenteel opgeslagen in de archieven van de Weense Joodse gemeenschap, waar de CAHJP enkele bezittingen heeft.
Deze collectie emigratieaanvragen 1938-1939 van Joden uit Wenen zijn via My Heritage te doorzoeken.
Home Genealogie Nieuw gedigitaliseerd archief geeft details over vluchtpogingen Joden uit Wenen voor WO...
Aanmelden
Welkom! Log in op je account
Je wachtwoord vergeten? hulp krijgen
Privacy
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden