De invloed van kankertests door commerciële bedrijven neemt toe. In een land met een beperkte gezondheidszorg als de VS kan dit voordelen hebben, maar voor Nederlandse gebruikers ben ik er geen voorstander van zonder duidelijke goedkeuring van de Nederlandse Medische autoriteiten. Ik geef hier deze informatie om potentiele gebruikers te waarschuwen en eveneens om te signaleren hoe snel de ontwikkelingen zich hier voordoen.
Genetica-testbedrijf 23andMe heeft goedkeuring gekregen van de Food and Drug Administration voor zijn prostaatkanker-risicotest. Het is de derde goedkeuring van 23andMe voor een kankerrisico-onderzoek – het bedrijf heeft ook tests voor genen die het risico op borst- en dikkedarmkanker voorspellen.
De test screent op een specifieke mutatie op het HOXB13-gen in verband met een verhoogd risico op het ontwikkelen van prostaatkanker. Mannen met de mutatie, de G84E-variant, hebben ongeveer een drievoudig hogere kans op het ontwikkelen van prostaatkanker dan mannen zonder. Ongeveer één op de 70 mensen van Europese afkomst heeft de variant..
Het risicorapport voor prostaatkanker is nog niet beschikbaar voor 23andMe-klanten, aldus het bedrijf. Klanten kunnen kiezen of ze hun resultaten willen zien of niet. Degenen die ervoor kiezen om het te zien, krijgen ook toegang tot een “educatieve module” om hen informatie te geven over hoe ze de resultaten moeten interpreteren.
23andMe ontving zijn eerste FDA-goedkeuring voor een screeningstest voor kankerrisico in 2018, toen het agentschap zijn tests voor drie mutaties op de BRCA1- en BRCA2-genen goedkeurde. De mutaties zijn geassocieerd met een hoger risico op prostaatkanker, eierstokkanker en borstkanker.
“Deze rapporten bieden onze klanten de kennis dat ze mogelijk risico lopen op bepaalde ziekten, waaronder erfelijke kankers, waardoor ze passende preventieve actie kunnen ondernemen samen met hun zorgverlener.
Aanmelden
Welkom! Log in op je account
Je wachtwoord vergeten? hulp krijgen
Privacy
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden