Op vrijdag 28 februari sprak MyHeritage oprichter en CEO Gilad Japhet tijdens de door MyHeritage gesponsorde lunch op RootsTech 2020. Gilad sprak over de lancering van nieuwe producten MyHeritage In Color ™, Fan View en U.S. City Directories.
(1) My Heritage in color werd al eerder hier besproken. Met gebruikmaking van artificiële intelligentie is het mogelijk om zwart-wit foto’s om te zetten in kleurenfoto’s. Deze kleurenfoto’s zijn een benadering van de werkelijkheid. Om deze benadering aan te geven ziet men onder-links in het beeldscherm een schilderspalet symbool
(2) Fan view demonstreert de mogelijkheden van een interactieve waaier-afbeelding van een kwartierstaat, waarin de doelpersoon zich in het centrum bevindt. Door het aanklikken van een van de voorouders, kan me deze voorouder in het centrum van de waaierafbeelding plaatsen, maar men kan ook een samenvatting krijgen van zijn genealogische gegevens.
(3) City directories heeft me het meest getroffen. In de VS gaf men jaarlijks vanaf het begin van de 19de eeuw gedrukte stedelijke adresboeken uit, waarin gegevens staan als voornamen, familienaam, adres beroep of zaak. Ze lijken op onze latere telefoongidsen. Van de meeste grote en kleine steden zijn deze gidsen, die jaarlijks werden uitgegeven beschikbaar. In totaal werden nu ruim 25.000 van deze vuistdikke adresboeken gedigitaliseerd. Met behulp van artificiële intelligentie kan van veel mensen een korte biografie worden gemaakt. Deze korte biografie kan al weer met behulp van a.i. gezocht worden in (plaatselijke) kranten, waarmee deze biografie kan worden verrijkt. Deze ontwikkelingen zijn voornamelijk gefocusseerd op de VS. In principe is zoiets bijvoorbeeld ook mogelijk op basis van onze telefoongidsen. Ook van sommige steden zijn adresboeken bewaard gebleven maar niet zo systematisch als in de VS. Dit is een ontwikkeling met verre vooruitzichten.
(4) Men is momenteel experimenteel bezig om zwart-wit foto’s te dateren en op basis van databestanden te zeggen wie de waarschijnlijke fotograaf van deze foto’s is.
Het is te voorzien dat andere genealogische bedrijven deze techniek gaan overnemen.