Overdracht historisch archief Oegstgeest

0
90

Het archief van Oegstgeest is vanaf nu in te zien aan de Boisotkade in Leiden. Wethouder Huizing van de gemeente Oegstgeest en Cor de Graaf, adjunct-directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken ondertekenden de uitbreiding op de bestaande samenwerking. Hiermee is het historische archief officieel overgedragen. Het beheer van de historische archieven én het digitale archief is een aanvulling op de adviestaken met betrekking tot archeologie en educatie, die Erfgoed Leiden al uitvoert voor de gemeente Oegstgeest.

Herman Boerhaave in de regionale geschiedenis
Met het eeuwenoude archief van Oegstgeest zijn nog meer kruisverbanden in de geschiedenis van de regio te maken. Zoals over medicus Herman Boerhaave, geboren te Voorhout, hoogleraar in Leiden, bewoner van Oud Poelgeest en een connectie met Huize Warmond. De regionale geschiedenis gaat over de huidige gemeentegrenzen heen. Het archief van Oegstgeest is nu samen met andere regionale archieven op één plek te bestuderen en dit is goed nieuws voor onderzoekers en historici. Een paar bijzondere onderdelen uit het historische archief zijn door onze archivaris uitgelicht.

Archief Oud-Poelgeest over eigenaren en bewoners
In het huisarchief Oud-Poelgeest uit de periode 1633 – 1900 zijn eigendomsbewijzen, tekeningen en kaarten bewaard. De stukken geven een fraai beeld van de eigenaren en bewoners zoals de Franse protestantse edelman Constantin Sohier de Vermandois, de beroemde medicus Herman Boerhaave en Helenus Wilhelmus baron van Leyden van Oostvoorne, gehuwd met een kleindochter van Boerhaave. De archiefstukken bevinden zich in een metalen kist. Ze worden herverpakt en duurzaam opgeslagen in ons depot.
 
Inventarisatie van opvangmogelijkheden voor evacués WOII
In het gemeentearchief Oegstgeest zitten vier dozen met ingevulde formulieren t.b.v. van de mogelijke opvang van evacués uit het Benoordenhoutkwartier te ’s-Gravenhage tijdens WOII. De Duitsers wilden daar verdedigingswerken aanleggen, zoals bunkers en anti-tankwallen en -grachten. De burgemeester van Oegstgeest O.L.J. Sikkens deed op 1 december 1943 aan zijn inwoners de oproep om het formulier in te vullen en voor 6 december bij de gemeentesecretarie in te leveren. De formulieren zijn op adres in de mappen gerangschikt. Ze geven een fraai beeld van de gezinssamenstelling en de indeling van het huis. De burgemeester wilde graag weten welke kamers nog vrij waren om evacués op te vangen. Zo wilde hij weten of de kamers verhuurd werden, of ze al in gebruik waren door evacués en of de hoofdbewoner ze gebruikte voor de uitoefening van zijn beroep. Ook wilde de burgemeester graag weten of er centrale verwarming was. 
 
Bevolkingsregister voor Belgische vluchtelingen WOI
Een ander bijzonder nummer in het gemeentearchief Oegstgeest is een bevolkingsregister van de Belgische vluchtelingen. Zij moesten door de Duitse aanval op België in de Eerste Wereldoorlog huis en haard verlaten. Het register start in 1914 en loopt door tot en met 1923. Het is bijzonder dat hiervan een apart bevolkingsregister is bijgehouden. In het register staan de woonplaatsen van de vluchtelingen in België, hun geboortedata- en plaatsen, de data van aankomst en vertrek en de plekken waar ze in Oegstgeest werden ondergebracht zoals het Oude Raadhuis, Villa Wilhelmina Park en Villa Aveijron.

Overdracht historisch archief Oegstgeest (erfgoedleiden.nl)