Sano Genetics een gespecialiseerd DNA bedrijf gericht op specifieke ziekten

0
20

Sano Genetics  is, een startup met een brede missie om gepersonaliseerd medicijnonderzoek te ondersteunen door de deelname aan klinische onderzoeken te vergroten, heeft £ 2,5 miljoen aan startkapitaal opgehaald. Hiermee is weer een nieuwe speler in deze kennelijk luceratieve bedrijfstak toegevoegd. De oprichters zijn post-doctoralen.

Sano Genetics zegt dat een deel van het nieuwe kapitaal bestemd zal zijn om gratis DNA-testkits voor thuis te financieren voor 3.000 mensen die getroffen zijn door Long COVID. Het zal verder ook investeren in de ontwikkeling van zijn technologieplatform en het team laten groeien.

Sano Genetics werd in 2017 op gericht. Het biedt de mogelijkheden voor genetische tests thuis, en ziet dat het bedrijf onderzoek ondersteunt naar multiple sclerose, spondylitis ankylopoetica, NAFLD en colitis ulcerosa2, met een onderzoeksprogramma voor de ziekte van Parkinson op de agenda voor later in 2021.

“Voor deelnemers aan medisch onderzoek is het proces niet gebruiksvriendelijk”. Er is meestal weinig tot geen voordeel voor deelnemers buiten altruïsme, deelnemen is moeilijk en tijdrovend en mensen maken zich ook zorgen over de privacy van hun gevoelige genetische en medische informatie. Daarom is het voor onderzoekers in de biotechnologie, de farmaceutische en de academische wereld erg moeilijk om onderzoek-deelnemers aan te trekken en te behouden, wat aanzienlijke kosten en tijd aan hun onderzoek toevoegt. Vooral het onderzoek waarbij genetica en precisietherapieën betrokken zijn, is het een dubbele uitdaging om de ‘juiste’ patiënten te vinden, omdat genetische tests geen routine zijn in de gezondheidszorg”.

Daarom matcht Sano Genetics via haar platform relevante deelnemers aan onderzoek.  Door genetische tests per brievenbus  en door deelnemers door het proces te leiden hoopt men patiënten te vinden. Het systeem is zo ontworpen dat gebruikers precies weten wat er met hun gegevens gebeurt, en we bieden ze eenvoudige manieren om hun gegevens te beheren.  Men houdt gebruikers betrokken bij het onderzoeksproces door hen updates te geven over het onderzoek waaraan ze hebben deelgenomen.

Een typische eindgebruiker is iemand die een chronische of zeldzame ziekte heeft en het platform gebruikt om deel te nemen aan onderzoek dat hen persoonlijk helpt.

Met deze bijdrage wil ik lezers informeren, dat de nieuwe commerciële medische DNA ontwikkelingen in een razend tempo aankomen.

 Zie  techcrunch.com